Sloboda narodu

10 pisaca i aktivista koji su rizikovali sve za slobodu govora

Iako je sloboda govora univerzalno ljudsko pravo, državljani mnogih zemalja u svijetu nisu uživali ili ne uživaju to pravo. Mnogi od onih koji su se usudili da kažu šta misle našli su se u nevolji. 

U nastavku donosimo desetoro ljudi koji su rizikovali ili rizikuju sve za slobodu govora, od pisaca u prošlosti do današnjih aktivista.

 

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

 

Fjodor Dostojevski bio je sjajan ruski pisac romana i kratkih priča. Pored svojih romana i kratkih priča, Dostojevski je bio poznat i po tome što je pisao eseje u kojima kritikuje vlast svog vremena. Inspirisan novim građanskim slobodama u Evropi, pridružio se grupi intelektualaca – Petraševskom krugu. Dostojevski je zajedno s ostalim članovima grupe uhapšen 23. aprila 1849. godine i osuđen na smrt strijelјanjem.

 

 

Ema Goldman

Feministkinja, ateista i anarhista Ema Goldman, rođena 1869. godine u današnjoj Litvaniji, nije se plašila da kaže šta misli. 1885. godine emigrirala je u SAD, gdje je govorila o mnogim kontraverznim temama tog vremena, uklјučujući kontracepciju, slobodu govora, ravnopravnost žena i mnogim drugim. Zbog svojih radikalnih uvjerenja (za to vrijeme) i poteza bila je zatvarana i deportovana. Zbog pamfleta o kontracepciji, što je u to vrijeme bilo nezakonito, obrela se u zatvoru. Zbog pokušaja da spriječi mladiće da odu u vojsku, bila je zatvorena 1917. godine.

 

Roza Luksemburg

Rođena 1871. godine u Polјskoj, preselila se u Njemačku dvije decenije kasnije i postala vodeći glas ljevičarske politike u zemlјi (i na kontinentu) – kao revolucionarni socijalista, filozof i ekonomski teoretičar.

Sloboda je uvijek sloboda disidenta. Ne zbog fanatizma „pravde“, već zbog toga što sve što je poučno, zdravo i pročišćavajuće u političkoj slobodi zavisi od ove suštinske karakteristike, a njeni efekti prestaju da djeluju kada „sloboda“ postane privilegija.

 

 

Avijit Roy

Avijit Roy je bio aktivista, pisac i bloger koji se strastveno bavio sekularizmom. Kao ateista, često je govorio o nauci i protiv nepravde, netolerancije i rata u Iraku. 2001. godine, kreirao je web stranicu MukatoMoto kao mjesto na kome je sa drugim slobodoumnim ljudima mogao da dijeli svoja postignuća. U februaru 2015. godine, Roy i njegova supruga Bonya Ahmed posjetili su Bangladeš, i dok su se vraćali kući sa sajma knjiga, napali su ih naoružani napadači, ubivši Roya i teško povređujući njegovu ženu.

Nawal El Saadawi

Rođena u Egiptu 1931. godine, El Saadawi je izgubila posao u Ministarstvu zdravlјa kada je objavila svoju knjigu „Women and Sex“, u kojoj je kritikovala osakaćivanje ženskih genitalija, te je bila u zatvoru zbog svojih političkih stavova, dobijajući brojne prijetnje smrću zbog svojih uvjerenja , a koja uklјučuju i protivljenje religijskom fundamentalizmu.

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo iz Kine dobitnik je Nobelove nagrade za mir zbog „svoje duge i nenasilne borbe za osnovna lјudska prava“. 55 – godišnji Xiaobo trenutno je u zatvoru zbog pisanja manifesta u kojem sugeriše da bi kineska vlada trebala krenuti ka demokratiji. Zbog ovog uvjerenja, Xiaobo će provesti u zatvoru 11 godina.

 

 

Ta Phong Tan

Bivša policajka, Ta Phong Tan je novinar i bloger. Govoreći protiv korupcije i kršenja prava kojima je svjedočila tokom rada u policiji, Tan je izgubila članstvo u Komunističkoj partiji Vijetnama, ali to je nije spriječilo da izrazi zabrinutost. Na kraju je uhapšena zbog svog pisanja i osuđena na deset godina zatvora. Srećom, Vijetnam ju je oslobodio 19. septembra 2015. godine, nakon odslužene tri godine kazne, a trenutno živi u egzilu u SAD-u.

Arzhang Davoodi

Ovaj iranski aktivista za demokratiju, pjesnik, autor i edukator osuđen je na smrt zbog kritikovanja uslova u kojima se nalaze lјudska prava u toj zemlјi. Nakon više zatvorskih kazni, na kraju je proglašen za neprijatelja Boga i osuđen na smrt.

Tal al-Mallohi

Iz Homsa u Siriji, Tal al-Mallohi je 24-godišnja studentkinja, pjesnikinja i blogerka koja je pisala pjesme i druge radove o društvenim i političkim pitanjima, slobodi, toleranciji i miru. 2004. godine, sud u Damasku osudio ju je na zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina zbog „otkrivanja informacija stranoj državi“. Međutim, sud nikada nije pružio nikakve dokaze, te nije jasno zašto je bila na meti, s obzirom da nema političkih afilijacija.

Raif Badawi

Ovaj pisac i aktivista iz Saudijske Arabije suočio se sa zatvorskom kaznom zbog iznošenja svojih stavova, i to kako se navodi zbog vrijeđanja islama na svojim blogovima.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: theculturetrip.com

 

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama