Sloboda narodu

11 činjenica o slobodi govora

 1. Sloboda govora utvrđena je Prvim amandmanom američkog Ustava 1791. godine, zajedno sa slobodom vjeroispovijesti, slobodom medija i pravom na okuplјanje.
 2. 1948. godine, Ujedinjene nacije su priznale slobodu govora kao lјudsko pravo Međunarodnom deklaracijom o lјudskim pravima. Suprotstavite se cenzuri i pobolјšajte stopu pismenosti (!) čitajući zabranjene knjige.
 3. Zaštita govora uvedena je prvi put 1215. godine, kada je potpisana Magna Carta.
 4. Grčki filozof Sokrat, 399. godine p.n.e, progonjen je zbog rasprave kojom je promovisao slobodu govora.
 5. 1633.godine, u predmetu Brandenburg protiv Ohaja, sud je odlučio da govor može biti ograničen ako govornik nastoji da izazove „neposrednu“ i „vjerovatnu“ povredu zakona.
 6. U predmetu Šenk protiv SAD (1919.), Vrhovni sud je izmislio čuveni test „jasne i postojeće opasnosti“ kako bi odredio kada država može u skladu sa Ustavom ograničiti slobodu govora pojedinca propisanu Prvim amandmanom.
 7. godine, Galileo Galilej je izveden pred inkviziciju zbog insistiranja da se Sunce ne okreće oko Zemlјe. Nјegova kazna je bila doživotni kućni pritvor – zločin koji bi bio zaštićen slobodom govora jedan vijek kasnije.
 8. „Govor mržnje“ (govor koji vrijeđa, prijeti ili ugrožava grupe na osnovu rase, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog porijekla, seksualne orijentacije, invalidnosti ili drugih osobina) je u SAD zaštićen Prvim amandmanom.
 9. 70% Amerikanaca složilo se da lјudi treba da imaju pravo na slobodu govora, čak i ako su te riječi vrlo uvredlјive.
 10. Opscenost – najčešće pornografija – predstavlјala je problem sudijama u definiciji šta je tačno „previše opsceno“ da bi se zaštitilo Prvim amandmanom. 1973. godine, uspostavlјen je Milerov test, nakon predmeta Miler protiv Kalifornije, kako bi se definisala opscenost.
 11. Zahvalјujući predmetu Tinker protiv De Mojna 1969. godine, učenici su zadržali pravo na slobodu govora tokom školskih sati.

 

Izvor:dosomething

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama