Sloboda narodu

Borka Rudić

Borka Rudić – profesorica filozofije, počela je raditi kao novinarka 1985. godine, kao dopisnica Radio Sarajeva u BiH i dnevnih novina Večernji list iz Zagreba (Hrvatska).

U periodu od 1992. do 1995. radila je kao ratna reporterka za RTV Bosne i Hercegovine i dnevne novine Oslobođenje. Bila je prva urednica Radija FERN, koje je formirala Misija OSCE u BiH sa nemjerom da osigura profesionano izvještavanje o izbornom procesu i prvim poslijeratnim izborima u BiH . Od decembra 1997. do juna 2005. godine uspostavila je i vodila radio mrežu „Zajedno“ koja je povezivala 10 bosanskohercegovačkih radio stanica sa radio stanicama iz Danske, Švedske i Norveške, koje su pripremale program za bh.izbjeglice u tim državama. U oblasti radio novinarstva smatra velikim uspjehom formiranje Regionalne radio mreže (RRN) sa 55 lokalnih radija kao članica u 7 država Zapadnog Balkana. Bila je višegodišnja saradnica Radija Slobodna Evropa, novinske agencije Beta, Danskog radija, te magazina Dani i Tjednik.

Kao generalna tajnica Udruženja BH novinari posvećena je zaštiti slobode izražavanja i slobode medija, kao i zagovaranju bolje zaštite novinara kroz zakonski i institcionalni okvir u BiH i Zapadnom Balkanu. Radi također i kao certificirani predavač o novinarskoj etici, primjeni metoda conflict resolution –a u radio novinarstvu, kao i temama povezanim sa izvještavanjem medija o izgradnji mira i jačanju demokratskih procesa u BiH i regiji.

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama