Sloboda narodu

Božica Ciboci

Božica Ciboci dugogodišnja je aktivistica i istraživačica u civilnom društvu u kojem djeluje od 1995. godine. Od početka je bila angažirana na zaštiti ljudskih prava ugroženih pojedinaca i grupa i dokumentiranju žrtava rata u RH.

Kao istraživačica čiji je terenski rad započeo u HHO-u a nastavio se u Documenti terenskim istraživanjem u neposrednom kontaktu sa žrtvama rata i svjedocima, prikuplja opsežne podatke o žrtvama i okolnostima njihova usmrćenja, stradavanja ili nestanka, istražuje i obilazi lokacije stradanja, te prikuplja građu s ciljem utvrđivanja činjenica svih ratnih stradalnika. U terenskom radu obišla je skoro sva ratom zahvaćena mjesta u Republici Hrvatskoj i u suradnji sa svjedocima vlastoručno zabilježila na tisuće svjedočanstava, te time dala izniman doprinos utvrđivanju činjenica o okolnostima stradanja ubijenih i prisilno nestalih, za kojima još uvijek traganju članovi njihovih obitelji i porodica. Svjesna značaja pamćenja žrtava za njihove najbliže i činjenica o najtežim povredama humanitarnog prava u potpunosti je posvećena ovoj aktivnosti, nastojeći  približiti najširoj javnosti.

Gotovo četvrt stoljeća djeluje ponajprije kao aktivistica u civilnome sektoru, ali i kao osnivačica nekoliko civilnih udruga, čije iskustvo je pridonijelo stvaranju ugleda nekoliko važnih NVO,  Kroz djelovanje u civilnom sektoru bavila se i edukacijom mladih za ljudska prava na nacionalnoj i regionalnoj razini, a bila je i članicom Koordinacijskog tima Ureda za razminiranje Vlade RH.

Dobitnica je Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić” zbog cjeloživotnog angažmana na zaštiti ljudskih prava, doprinosu istraživanju i utvrđivanju činjenica ratnih stradanja.

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama