Sloboda narodu

Če Gevarin mauzolej u Santa Klari

Ovaj impozantni spomenik čuva Če Gevarine posmrtne ostatke, kao i još 29 drugih gerilaca koji su poginuli s njim u Boliviji.

Smješten na brdu iznad grada, uzvišena bronzana statua Če Gevare svjedoči o statusu Santa Klare na Kubi kao „Če Gevarinom gradu“.

Ovaj grad je bio mjesto poslednjeg sukoba u Kubanskoj revoluciji. U posljednjem pokušaju da zadrži vlast, Fulhensio Batista bio je ometen od strane snaga kojima je komandovao Gevara, koji je izuzeo oklopni voz sa municijom, teškim oružjem i 300 vojnika. U konačnici nadvladavši demoralisane odbrambene snage grada, revolucionari su postigli konačnu pobjedu Batistinim bjegom iz Kube, samo 12 sati nakon bitke kod Santa Klare.

Kao priznanje za ovaj istorijski događaj, teretni vagoni i danas stoje u istom položaju van šina, dok buldožer koji je korišten za kidanje pruge stoji trijumfalno u blizini. Kako bi odala još veću počast ovoj bitki, kubanska vlada je započela izgradnju spomenika Če Gevari u Santa Klari 1982. godine. Zvanično je otvoren 28. decembra 1988. godine, a spomenik uklјučuje gore pomenuti kip, muzej koji detalјno opisuje život Gevare i popločani plato za paradu.

Ono što u početku ovaj spomenik nije uključivao, bio je mauzolej, zato što je Gevara umro u Boliviji 1967. godine, a pogubile su ga bolivijske vojne snage. Nјegovo tijelo je bačeno u neobilјeženu masovnu grobnicu, gdje je ostalo neotkriveno do 1997. godine. Nјegovi posmrtni ostaci su identifikovani po rukama, jer su 30 godina ranije amputirane sa leša i poslate u Buenos Aires radi identifikacije otisaka prstiju, kako bi se potvrdilo da je pogublјeni pobunjenik zaista čuveni Če Gevara.

Nјegovi posmrtni ostaci – zajedno sa šest ostalih gerilaca pronađenih u istom grobu – vraćeni su na Kubu i sahranjeni sa vojnim počastima, 17. oktobra 1997. godine, i to u sklopu spomenika koji je izgrađen deset godina ranije za Gevaru, a naknadna iskopavanja u Boliviji otkrila su posmrtne ostatke još 23 borca.

U muzeju se nalazi Če Gevarin pištolј, medicinska dokumentacija, dvogled i boca sa vodom, fotografije i dr. , a posjetiocima je zabranjeno unošenje bilo kakvih ličnih stvari u kompleks.

 

Izvor: Atlas Obscura

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama