Sloboda narodu

Đorđe Vuković: Ne podliježem bilo čijoj ličnoj volji osim sopstvenoj savjesti

Pripremajući festivalski dan “Sloboda narodu” u Banjaluci, a u susret ovogodišnjem Festivalu slobode, pitali smo aktiviste i novinare da li je Banjaluka slobodan grad i da li bi možda mogla povesti borbu za slobodu u cijeloj Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Đorđe Vuković

Đorđe Vuković, Fakultet političkih nauka Banjaluka

Slobodan sam čovjek što znači da govorim uvijek ono što mislim i spreman sam za to pred svakom porotom da odgovaram, egzistenciju dugujem vlastitom radu, ne podliježem bilo čijoj ličnoj volji osim sopstvenoj savjesti. Eto, to je za mene definicija slobode.

Izvinite ali neću Vam odgovoriti na pitanje jer ne razumijem zašto bih generalizovao stanje duha svojih sugrađana, među kojima, kao i u svakom drugom gradu, ima onih koji su potpuno ili djelimično slobodni, onih koji su u stanju dobrovoljnog ropstva zbog karijerizma, konformizma, socijalne zavisnosti ili političkog uvjerenja…

Dakle, kao i u Sarajevu, Mostaru, Beogradu, Zagrebu ili bilo kojem drugom gradu.

Kao što znate mi živimo u vremenu koje politikolozi nazivaju postdemokratijom, liberalnom demokratijom ili kompetitivnim autoritarizmom, dakle sistemom u kojem imamo formalnu ali ne i supstancijalnu demokratiju, održavaju se izbori ali nisu u fer i poštenoj atmosferi, imamo podjelu vlasti formalno ali ne i suštinski, sve institucije postoje ali se zakoni nedovoljno poštuju, medijski i politički pluralizam je dekorativan itd.

U tom smislu, ako smo borci za slobodu, ako demokratskim načelima želimo da se borimo za demokratske vrijednosti, u svakom gradu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, uključujući i u Banjoj Luci, za političku slobodu možemo se boriti samo podizanjem svijesti o odgovornosti, javnog morala, principa načelnosti u politici!

Koliko u bilo kojem gradu u BiH ima potencijala za takvu slobodu, koliko boraca nadahnutih kolektivnim a ne ličnim interesima?

Ako se možemo saglasiti da sloboda nije stanje, nije cilj, već sredstvo, naše svakodnevno sredstvo u saobraćanju sa sobom i drugima, onda ćemo lakše prepoznati saborce i suparnike!

 

 

Projekat #SlobodaNarodu, realizuje se uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama