Sloboda narodu

Freedom House: Sloboda medija u svijetu je na silaznoj putanji

Napadnuto je osnovno pravo na informacije putem nezavisnih medija, a dio napada je potekao iz neočekivanog izvora. Izabrani lideri u mnogim demokratijama, koji bi trebalo da budu najpredaniji branioci slobode medija, pokušali su da ućutkaju kritičare u medijima. Ovaj trend je povezan sa globalnim padom same demokratije: Erozija slobode medija je i simptom i doprinos raspadu drugih demokratskih institucija i principa, što ovu činjenicu čini posebno alarmantnom.

Prema podacima organizacije „Freedom House“, tokom posljednje decenije, sloboda medija se pogoršala širom svijeta, a novi oblici represije zahvatili su otvorena društva, kao i autoritarna takođe. Trend je najočigledniji u Evropi, bastionu dobro utvrđenih sloboda, te u Evroaziji i na Bliskom Istoku, gdje su koncentrisaniji neki autoritarni režimi. Ako demokratske vlasti prestanu da podržavaju medijsku nezavisnost na domaćem terenu i ne nameću posljedice za njeno ograničenje u inostranstvu, korpus slobodnih medija mogao bi biti u opasnosti.

Ključni zaključci:

  • Sloboda medija je u padu širom svijeta tokom u posljednje decenije.
  • U nekim od najuticajnijih svjetskih demokratija, populistički lideri nadgledali su organizovane pokušaje gušenja nezavisnosti medijskog sektora.
  • Iako su prijetnje globalnoj slobodi medija stvarne i zabrinjavajuće same po sebi, njihov uticaj na stanje demokratije je ono što ih čini zaista opasnim.
  • Iskustvo je, međutim, pokazalo da se sloboda medija može oporaviti nakon dužeg perioda represije ukoliko se pruži prilika za to. Iskonska želja za demokratskim slobodama, uključujući i pristup objektivnom novinarstvu zasnovanom na činjenicama, ne može se ugasiti nikada.

U nekim od najuticajnijih demokratija na svijetu, većina stanovništva ne prima vijesti i informacije koje su nepristrasne. Ne zato što zatvaraju novinare, kao što bi to mogao biti slučaj u autoritarnim društvima. Umjesto toga, mediji su postali meta napora da se uguši njihova nezavisnost. Uobičajene metode uklјučuju promjene vlasništva koje podržava vlada, regulatorni i finansijski pritisak, te javno odricanje od poštenih novinara. Takođe, vlasti nude proaktivnu podršku prijatelјskim medijima kroz mjere kao što su unosni državni ugovori, povolјne regulatorne odluke i preferencijalni pristup državnim informacijama, a cilј je učiniti da mediji služe onima koji su na vlasti, a ne javnosti.

Pad svjetske slobode medija, usko je povezan sa većim padom demokratije koji „Freedom House“ prati tokom posljednjih 13 godina. Iako mediji nisu uvijek prva institucija koja se nađe na udaru kada rukovodstvo neke zemlјe pokrene antidemokratski preokret, represija nad slobodnim medijima je snažan pokazatelј da su druga politička prava i građanske slobode u opasnosti. Dok populistički lideri u demokratskim državama nastoje osigurati i graditi svoju vlast na gušenju medijskih sloboda, uspostavlјene autokratske vlade i dalјe stežu obruč oko disonantnih glasova, jer svako kršenje njihove medijske dominacije prijeti da raskrinka njihov zvanični narativ.

Iako su prijetnje po globalnu slobodu medija stvarne i zabrinjavajuće same po sebi, njihov uticaj na stanje demokratije je ono što ih čini zaista opasnim. Slobodan i nezavisan medijski sektor, koji može informisati stanovništvo i pozvati lidere na odgovornost, od presudne je važnosti za snažnu i održivu demokratiju kao i slobodni i pošteni izbori. Bez toga, građani ne mogu donositi informisane odluke o tome kako se vlada, a zloupotreba vlasti, koja je neizbiježna u bilo kojem društvu, ne može biti ogoljena i ispravlјena.

 

Izvor: Freedomhouse

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama