Sloboda narodu

Gordana Katana: Danas u Banjaluci akademska zajednica gromoglasno šuti

Pripremajući festivalski dan “Sloboda narodu” u Banjaluci, a u susret ovogodišnjem Festivalu slobode, pitali smo aktiviste i novinare da li je Banjaluka slobodan grad i da li bi možda mogla povesti borbu za slobodu u cijeloj Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Gordana Katana, novinarka i aktivistkinja

Ako je sloboda da možemo javno govoriti ili pisati o svim devijacijama na političkoj i društvenoj sceni  u entitetu Republika Srpska, a da nas pri tom policija ne hapsi ili poziva na informativne razgovore – onda je Banjaluka „slobodan“ grad.

No kada govorim o javnim istupima pojedinaca, pisanju pojedinih portala – onda su oni statistička greška bez značajnog utjecaja na preovlađujuće stavove javnog mijenja koje slijedi kurs zvanične politike. Jer nakon onog zamaha javnog iskazivanja nezadovoljstva, koji je borba Davora Dragićevića i građana okupljenih oko grupe „Pravda za Davida“ Banjaluku barem formalno oslobodio, sve je stalo. Danas u Banjaluci akademska zajednica gromoglasno šuti, šuti i većina građanskih aktivista, pa tako svi složno okreću glavu od ekonomskih problema, rastućeg siromaštva i političkog indoktriniranja, rastuće ksenofobije prema svemu što nije srpsko. Najbolje se to oslikalo upravo nakon ruske agresije na Ukrajinu od koje se ili okreće glava ili se pak bespogovorno staje na stranu Rusije.

Zato Banjaluka nije mjesto građanskih sloboda i ne može biti onaj zamajac na koji bi se mogao ugledati i ostatak ovog entiteta.

 

 

Projekat #SlobodaNarodu, realizuje se uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama