Sloboda narodu

Javni poziv na konferenciju “Ljudska prava i sloboda izražavanja”

Centar za edukaciju Pro Educa poziva sve zainteresovane studente sa fakulteta društvenih usmjerenja da se prijave na konferenciju Ljudska prava i sloboda izražavanja, koja će se održati na Jahorini 28-29. 10. 2022. godine.

Tokom dva dana druženja studenti će imati priliku da se upoznaju sa regionalno poznatim borcima za slobodu govora i ljudska prava kao što su:

  • Slobodan Georgiev (SRB)- Dugogodišnji i nagrađivani novinar i urednik BIRN Srbija, stalni saradnik nedeljnika Vreme od 2001. godine.
  • Aleksandar Stanković (HR/EU)- Hrvatski urednik i voditelj koji vodi kultni talk-show na HRT-u “Nedjeljom u 2”
  • Miloš Đajić (SRB)- Predsednik Upravnog odbora Centra modernih veština, poznati aktivista i zagovornik poštovanja ljudskih prava, o čemu piše i na svom blogu https://www.milosdjajic.com/
  • Belma Buljubašić (BiH)- profesorica na Fakultetu političkih nauka, odsjek Žurnalistika
  • Jasminka Džumhur (BiH)- Ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine
  • Jadranka Miličević (BiH)- suosnivačica Fondacije CURE, aktivistkinja, mirovnjakinja i feministkinja
  • Jasmin Hasanović (BiH)- viši asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu iz oblasti Politologije

Predavači će govoriti na teme kao što su: Kako ostati svoj na javnom servisu?, Aktivizam i društvene mreže, Zabranjene teme u Srbiji, Kako se boriti protiv cenzure i autocenzure, Istraživačko novinarstvo, Medijsko izvještavanje o LGBTIQ populaciji, Govor mržnje na mrežama i mnoge druge teme.

Učesnike čekaju zanimljive radionice i predavanja, kao i praktičan rad sa predavačima. Detaljan program ćemo poslati odabranim studentima.

Organizator pokriva troškove smještaja i hrane, o organizaciji puta više informacija možete dobiti putem mejla proeduca2022@gmail.com

Cilj konferencije jeste osnaživanje studenata za prepoznavanje cenzure i ukazivanje na načine kako se mogu ostavriti sloboda izražavanja i ljudska prava.

Prijaviti se mogu svi zainteresovani studenti putem linka do 24.10.2022. :

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfUzTLpEeGJbrV2SN0y2cfXrY_A8KA8-0sWPEz7OkFC3UNUxQ/viewform?usp=sf_link

Narodu Sloboda

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama