Sloboda narodu

Kako je moguće izvršiti ubistvo i proći nekažnjeno ?!

Prema Globalnom indeksu nekažnjivosti Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) za 2019. godinu, Somalija je petu godinu zaredom najgora zemlјa na svijetu kada je riječ o procesuiranju ubica novinara. Rat i politička nestabilnost podstakli su smrtonosni ciklus nasilјa i nekažnjavanja istog, a reagovanje država širom svijeta je izostalo.

13 zemalјa koje sačinjavaju listu najgorih prestupnika na svijetu kada je nekažnjavanje prestupa u pitanju predstavlјaju kombinaciju sukoblјenih regiona i stabilnijih država u kojima kriminalne grupe, političari, vladini zvaničnici i drugi moćni akteri pribjegavaju nasilјu kako bi ućutkali kritičko i istraživačko izvještavanje. Nekontrolisana korupcija, neefikasne institucije i nedostatak političke volјe za provođenje opsežnih istraga su faktori koji stoje iza nekažnjavanja, ustanovio je CPJ.

Filipini su gotovo svake godine među najgorih pet zemalјa od kada je Indeks prvi put objavlјen 2008. godine. Ovakav plasman djelimično je posljedica i smrtonosne zasjede 58 ljudi, uklјučujući 32 novinara i medijska radnika, u Ampatuanu, Maguindanao 23. novembra 2009. godine. Suđenje nad 100 osumnjičenih koji stoje iza masakra trebalo bi da se okonča ove godine, ali do 31. avgusta 2019. – krajnji datum do kada je CPJ brojao osude za ovogodišnji Indeks – nije objavlјena presuda. Vođa ampatuanskog klana i bivši guverner Maguindanaoa za koga su tužioci rekli da je bio mozak pomenute operacije, Andal Ampatuan Sr. umro je u pritvoru u julu 2015. godine, navodi se u izvještajima.

U protekloj deceniji, najčešće mete naoružanih militantnih grupa, kao što su Al-Shabaab, Boko Haram i Islamska država, bili su novinari, što je prošlo potpuno nekažnjeno. Međutim, kriminalne grupe postale su glavna prijetnja, ubijajući veliki broj novinara i rutinski izbjegavajući pravdu. Meksiku, do danas najsmrtonosnijoj zemlјi za novinare, od 2008. rejting nekažnjavanja se pogoršavao gotovo svake godine, dok su kriminalni karteli sprovodili kampanju terora nad medijima. Od najmanje 31 ubistva novinara koja su se u Meksiku dogodila tokom indeksiranog perioda, vlasti su osigurale samo jednu osuđujuću presudu.

Tokom 10-godišnjeg indeksiranog perioda koji se završio 31. avgusta 2019. godine, 318 novinara je ubijeno zbog svog rada širom svijeta, a u 86% slučajeva nijedan počinilac nije uspješno procesuiran. Prošle godine, CPJ je zabilježio apsolutnu nekažnjivost u 85% slučajeva. Posmatrano unazad, taj broj je bio bliži 90%; posljednje dvije godine odražavaju malo pobolјšanje. 13 indeksiranih zemalјa čine više od tri četvrtine (222) svjetskog broja neriješenih ubistava novinara za indeksirani period. Svih 13 zemalja se istaklo više puta od kada je CPJ prvi put sastavio Indeks 2008. godine, a sedam se našlo svake godine.

Iako ove zemlјe pokazuju najčešće obrasce nasilјa i nekažnjavanja, vremenom je postalo jasno da čak i jedno ubistvo novinara može imati zastrašujući efekat i da kada počinioci izbjegnu pravdu, zastrašivanje se pojačava. Kada je kolumnista Washington Posta-a, Jamal Khashoggi ubijen u zasjedi u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u oktobru 2018. godine, kritičari Saudijske Arabije širom svijeta primili su poruku da ne postoji sigurno utočište.

Poslednjih godina, nekontrolisano nasilјe protiv medija proširilo se na mjesta koja su ranije smatrana relativno bezbjednim za medije. Automobil bomba iz oktobra 2017. godine u kojem je ubijena blogerka Daphne Caruana Galizia na Malti, a potom ubistvo slovačkog novinara Jana Kuciaka u februaru 2018. godine, stavili su do znanja novinarima u EU da prikrivanje kriminala i korupcije može biti smrtonosno. Slovačka je ranije ovog mjeseca podigla optužnicu protiv četiri osobe, uklјučujući i osobu koja se sumnjiči da je organizovala to sve. Međutim, tamošnje vlasti i one na Malti nisu uspjele da izbore osuđujuće presude ni u jednom slučaju.

Kolumbija je jedina zemlјa koja je pala na Indeksu od prošle godine. U decembru, predsjednik Ivan Duque objavio je da je vođa grupe koja se bavila trgovinom drogom optuženom za ubistvo dva novinara i njihovog vozača ubijen u zajedničkoj policijskoj i vojnoj operaciji blizu granice s Ekvadorom.

Izvor: cpj.org

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama