Sloboda narodu

Manje ubijenih, ali više uhapšenih novinara u 2019. godini

Prema podacima organizacije ’’Reporteri bez granica’’, u 2019. godini ubijeno je 49 novinara  što je najmanja brojka u posljednjih 16 godina. Međutim, razlozi za manji broj ubijenih novinara nisu u potpunosti pozitivni.

Norma Sarabia Garduza sjedila je na verandi kada su došli maskirani muškarci. Izašli su iz vozila, ispalili nekoliko hitaca na novinarku, a zatim otišli. 46-godišnjakinja je preminula na licu mjesta.

Garduza je bila jedna od deset ubijenih novinara u Meksiku ove godine. Pisala je o kriminalu i korupciji u jugoistočnoj državi Tabasko.

57 NOVINARA OTETO, 389 ZATVORENO

U 2019. godini, Meksiko se ponovo našao u istom košu sa Sirijom, Avganistanom, Somalijom i Pakistanom na listi najopasnijih zemalјa za novinare i medijske radnike, navodi se u godišnjem izvještaju organizacije za slobodu medija ’’Reporteri bez granica’’ (RSF).

Dobra vijest je da je globalni broj ubistava novinara u 2019. godini značajno opao. U prethodnoj godini, ubijeno je 87 profesionalnih novinara, građana-novinara i medijskih radnika, dok je u prvih 11 mjeseci 2019. godine taj broj bio 49 – najniža stopa u posljednjih 16 godina. Broj izvještača koji su poginuli u zonama sukoba značajno je opao.

MANJE RATNIH IZVJEŠTAČA NA TERENU

“Različiti su razlozi za to i nisu svi pozitivni”, kaže portparolka RSF-a Juliane Matthey. Kao prvo, daleko manje stranih izvještača odlazi u ratne zone i krizna područja. Prvi put, nijedan novinar nije ubijen dok je radio u inostranstvu – svi su bili u svojoj zemlјi.

Drugi faktor je da se mnogi izvještači bolјe obučavaju i opremaju prije odlaska u ratne zone. Posebno kada je u pitanju Bliski Istok. Prema njenim riječima, afganistanski novinari su se navikli da izbjegavaju kretanje u grupi i duga putovanja kako bi umanjili šanse da budu napadnuti.

Takođe, broj ubistava novinara je značajno opao u Jemenu – sa 10 u 2018. na dva u 2019. godini. ’’Ali to je dijelom i zbog toga što su mnogi novinari promijenili posao zbog nestabilne situacije’’, rekla je Matthey. Prema RSF-u, jedan bivši reporter lista ’’Al-Thawra’’ radi kao konobar u glavnom gradu Sanaa. Drugi pak, koji je nekada radio za list ’’Akhbar al-Youm’’, prodaje sladoled.

Za razliku od broja ubistava, broj zatvorenih novinara porastao je 2019. godini.  Globalno posmatrano, od početka decembra 389 novinara i medijskih radnika našlo se u zatvoru zbog svog rada. To je oko 12% više u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći udio njih je u Kini, gdje se broj uhapšenih novinara za godinu dana udvostručio – sa 60 na 120.

GRAĐANI-NOVINARI SUOČENI SA PRITISKOM

Više od 40% njih su građani-novinari – lјudi bez novinarske obuke koji s javnošću dijele privatni sadržaj.

Uprkos strožijoj cenzuri, kineski građani-novinari pokušali su putem Interneta širiti nezavisne informacije. Kao rezultat toga, optuženi su za ’’špijunažu’’ ili ’’separatizam’’.

Najistaknutiji slučaj je građanin-novinar i ekonomista Ilham Tohti. Nalazi se u kineskom zatvoru od 2014. godine zbog optužbi za ’’separatizam’’. Tohti je svoju web stranicu koristio da promoviše prava Ujgura. Brojne zemlјe u Ujedinjenim nacijama optužili su Kinu da izlaže muslimansku manjinsku grupu stalnom progonu.

Izvor: DW

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama