Sloboda narodu

Milkica Milojević: Banjaluka je grad zarobljen bespogovornim prihvatanjem “mišljenja većine”, koja ustvari – ne misli ništa

Pripremajući festivalski dan “Sloboda narodu” u Banjaluci, a u susret ovogodišnjem Festivalu slobode, pitali smo aktiviste i novinare da li je Banjaluka slobodan grad i da li bi možda mogla povesti borbu za slobodu u cijeloj Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Milkica Milojević, novinarka i aktivistica

“Žao mi je što to moram reći, ali Banjaluka nije slobodan grad. Banjaluka je grad zarobljen konformizmom, “mudrim” ćutanjem o nezgodnim, izazovnim ili na bilo koji način kontroverznim temama, bespogovornim prihvatanjem “mišljenja većine”, koja ustvari – ne misli ništa. Banjaluka je zarobljena i lošom politikom, jer se ispostavilo da čak i oni političari, koji su se na sav glas zalagali za promjene, zainteresovani samo za jednu promjenu – da budu kalif umjesto kalifa.

Banjaluka se ne može izboriti za slobodu za cijelu Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, jer većinskoj Banjaluci sloboda nije ni na kraj pameti. Sloboda je skup sport, a Banjalučani nisu spremni da tu cijenu plate.

Velika većina Banjalučana samozaljubljeno smatra da su, već samim tim što su rođeni, odrasli ili što žive u Banjaluci, bolji od onih koji žive u Ljubuškom ili u Kalinoviku. A ta nadmena zatvorenost u sebe je takođe dokaz odsustva žudnje za slobodom i otvorenošću.

U Banjaluci ima ljudi koji se trude da misle svojom glavom i koji se suprotstavljaju većinskoj struji nemišljenja i netalasanja. Ali takvih je malo. I njih većinska Banjaluka ne doživljava kao lidere i liderke, nego kao isčašene mimo svijet ljude, koje, eto, ta čestita Banjaluka mora da trpi i toleriše. S vremena na vrijeme im nalijepe etiketu domaćeg izdajnika ili stranog plaćenika, tek da se zna ko kosi, ako vodu nosi.

Ipak, biće da se nešto mijenja, polako, ali sigurno. Ono što me, na primjer, pozitivno iznenadilo jeste podrška Banjalučana analitičarki Tanji Topić, kada ju je Milorad Dodik u maju prošle godine, javno i bezočno napao, kao i podrška mladom odborniku Ivanu Begiću, kada je, baš na Dan ljudskih prava, objavljen njegov privatni “eksplicitni snimak” intimne prirode.

Ali ovi slučajevi pobune protiv nasilja ne mogu značiti da je Banjaluka “oslobođena”. Sloboda nije samo odsustvo nasilja, sloboda je mnogo više od toga.”

 

 

Projekat #SlobodaNarodu, realizuje se uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama