Sloboda narodu

Muzej ”The Embassy of the Free Mind” – pristup idejama misterioznih mislilaca u srcu Amsterdama

Kada krenete nizvodno amsterdamskim kanalom, u ulici Keizersgracht, na broju 123, nalazi se visoka vila građena u nizozemskom stilu, jedna od top 100 lokacija nizozemske kulturne baštine. Ova veličanstvena građevina dobila je ime ”Kuća sa glavama” (Huis met de Hoofden) zbog ukrasa na fasadi, tj. šest glava koje predstavljaju rimske bogove. Projektovana je 1622. godine, na početku takozvanog Zlatnog doba Nizozemske, a projekat se pripisuje lokalnom arhitekti Hendricku de Keyseru.

U 17. vijeku, ova građevina je bila kulturni centar u kome su posjetioci, uključujući i samog Spinozu, razgovarali o umjetnosti, nauci i filozofiji. Pozivajući najznačajnije naučnike tog vremena da razgovaraju o teološkim i socijalnim pitanjima, porodica De Geer, koja je bila vlasnik kuće, načinila je od čvorište za razmjenu ideja. Ova tradicija živi i dan danas, jer je u zgradi smještena Bibliotheca Philosophica Hermetica, jedinstvena zbirka rijetkih i misterioznih knjiga i muzej poznat kao ”The Embassy of the Free Mind” (Ambasada slobodnog uma).

Samo mjesto je izuzetno: ”Kuća sa glavama” je uvijek bila djelimično dostupna javnosti tokom svoje vijekovne istorije. Od 1811. godine organizovane su aukcije umjetnina, uključujući i onu u kojoj je prodat Rembrantov ”Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa”.

Prije nego što su započeli planovi rušenja zgrade početkom 20. vijeka, odlučeno je da se kuća u potpunosti obnovi i pretvori u muzičku školu.

Danas, ovo očaravajuće mjesto u srcu Amsterdama čuva nekada zabranjene stare knjige mudrosti i slobodne misli. ”The Embassy of the Free Mind” je međunarodno mjesto za sastanke i radna soba kojom upravlja Fondacija ”Worldheart”, koja takođe poseduje muzejsku biblioteku koja sadrži vijekovima stare buntovne ideje držeći ih dostupnima savremenoj javnosti.

”THE EMBASSY OF THE FREE MIND”- NAJISTAKNUTIJI DETALJI MISTERIOZNOG MUZEJA

Zbirka sadrži knjige i spise koji su globalno priznate i istorijski važne priče stare 12.000 godina, zapadnjačke tekstove stare do 2.000 godina i 400 godina rukopisa iz Amsterdama. Preko 2000 knjiga je digitalizovano i dostupno javnosti online.

Zbirka od 25.000 zabranjenih knjiga bavi se hermetičkom mudrošću, čovjekom, prirodom, univerzumom, alhemijom, misticizmom i drugim filozofskim temama.

Čitaonica muzeja otvorena je za sve one koje zanimaju knjige hermetizma i prve misli o ljudskom iskustvu. Neki stariji tekstovi su od Hermesa Trismegistusa, Johna Deea, Desideriusa Erazma, Martina Luthera i Adriaana Koerbagha. Hermes Trismegistus, „trostruko najveći Hermes“ bio je osnivač alhemije i tvrdi se da je autor Korpus hermetikuma, niza svetih i antičkih tekstova u središtu hermetizma.

Zbirka zabranjenih knjiga često uključuje značajne slike koje se mogu smatrati smislenijim od riječi. A ljepota muzeja se ogleda u tome što postoje objašnjenja ovih važnih slika i samih njihovih detalja koji pripovijedaju priče i otkrivaju istoriju čovječanstva.

Da nije stvarno mjesto, moglo bi se pretpostaviti da potiče iz mašte svjetski poznatog pisca Dena Browna (autor bestselera koji je učestvovao na otvaranju muzeja 1. novembra 2017.). Kuća živopisnih knjiga otvorena je za sve koji su zainteresovani da čitaju vijekovnu mudrost, bilo da su učenjaci ili laici. Dan Brown je radio istraživanje za svoje knjige u biblioteci i donirao 300.000 evra za digitalizaciju biblioteke. Tim povodom je rekao da mu je ”velika čast imati ulogu u ovoj važnoj inicijativi za očuvanje koja će ove tekstove učiniti dostupnim javnosti”.

Video: https://youtu.be/YSfNTFoNSs4

AMSTERDAM, PRVI ”SLOBODNI GRAD”

Stari nadimak za Amsterdam ukazuje na njegov status mjesta slobode. Jevrejski stanovnici prije više stotina godina dali su različita imena njemačkim i nizozemskim gradovima u kojima su živjeli, skraćujući ih do riječi Mokum, poslije koje bi uslijedilo prvo slovo imena grada. Mokum, u prevodu sa jidiša, znači sigurno utočište ili mjesto. Tako je Amsterdam bio Mokum A, abecedno i duhovno prvi ”slobodni grad”.

U prošlosti, Nizozemska je bila jedno od prvih mjesta koja su se pobunila protiv carskih vladara, kao i Rimokatoličke crkve u smislu reformacije. U drugim mjestima u Evropi religija je bila itekako važna. Već u 14. i 15. vijeku, Nizozemska je prešla sa teocentričnog na antropocentrični pogled na svijet. U 17. vijeku, Amsterdam je povezivan ne samo sa slobodom vjeroispovijesti, već i sa slobodom štampe i izražavanja. Nizozemska je bila bijeg od krivičnog gonjenja za mnoge slobodnjake, utočište u kojem su mogli s lakoćom izražavati svoje mišljenje i pisati knjige koje mi danas njegujemo i uranjamo u njih.

OKO ZA SVIJET. VIZIONARSKI MISLILAC JACOB BÖHME

U svojoj domovini Njemačkoj, Jacob Böhme je bio stalno proganjan, a njegovo pisanje zabranjeno. Iz tog razloga, mnogi njegovi spisi objavljeni su u Amsterdamu.

Böhme se u svom radu protivio ratu, nasilju i diskriminaciji manjina. Jasno je da su ideje i mudrosti njemačkog mislioca i danas veoma relevantne. Trenutna izložba u ovom muzeju nudi viziju njegovih ideja i prevedenu digitalnu verziju njegove prve i jedne od najvažnijih publikacija Aurora (1612). Knjiga istražuje ideje odnosa čovječanstva i prirode, razmišljajući o tome kako smo kao ljudi snažno utkani u univerzum. Posjetioci muzeja mogu uroniti u Böhmeov mistični um i prelijepe scene koje njegovi tekstovi oslikavaju.

„Nećete naći nijednu knjigu u kojoj biste mogli bolje otkriti i istražiti božansku mudrost, nego kada šetate zelenom i cvjetnom livadom.“ (Tri principa 8.12) Oslanjajući se na svoja lična zapažanja o prirodi i sebi, bio je uvjeren da je ovaj pogled vrijedniji od bilo koje knjige. Njegova djela su prožeta temama prirode, suprotnosti, pada, stvaranja, ponovnog rođenja i slobode. Zašto moraju postojati ljubav i bol, prijatelj i neprijatelj? Kako je zlo nastalo u đavolu, ljudima i svim bićima? Od čega mislite da su zemlja i zvijezde sačinjene? Ovo su pitanja koja Böhme postavlja u svojim knjigama, a odgovori se istražuju tokom izložbe.

Izvor: 31mag.nl

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama