Sloboda narodu

NAGRADA za životni doprinos

Predstavljamo vam PRVU nagradu i priznanje ovakve vrste koje će biti dodijeljeno na prostoru Bosne i Hercegovine.
U 21. vijeku, uloge intelektualaca, novinara, medija, medijskih radnika, blogera i svih drugih pojedinaca koji istupaju javnom riječju nose važnu ulogu kritičke institucije za demokratiju te se njihovo djelovanje i rad često nalaze pred različitim izazovima: politička kontrola, ograničavanje slobode govora, ekonomska zavisnost itd. U našoj zemlji se i dalje sa svim tim izazovima hrabro bore izuzetni pojedinci koji su čuvari vatre i glas razuma ovog društva i ti pojedinci ne dozvoljavaju da se gasi slobodno kritičko razmišljanje. Oni otvoreno kritikuju vlast, otkrivaju korupciju i kriminal, nepotizam, govore otvoreno o ratnim zločinima ili promovišu manjinske stavove i grupe. Oni se često kroz svoj rad suočavaju sa prijetnjama, zastrašivanjem, nasiljem, političkim pritiskom i cenzurom, ali su bez obzira na to pokazali snagu i posvećenost slobodi govora.

Ovo je simbolična nagrada u odnosu na doprinos ovih ljudi i odaje priznanje onima koji rizikuju mnogo da bi se istina čula, onima koji su pioniri medijskog neba koji krče put ka ravnopravnosti i pravdi. Ova nagrada je stvorena za te koji su istrajali godinama i u najtežim okolnostima. Nagrada predstavlja priznanje za dugogodišnji rad na polju ljudskih prava i na širenju slobode govora.

Mi nećemo praviti nikakve konkurse ili vas pozivati da pišete o određenim temama, jer mi želimo da nagradimo VAS koji to radite godinama- ne da bi vas neko nagradio, već zato što ste znali da je tako ispravno.

Organizator će blagovremeno obavijestiti javnost o članovima komisije.
Komisija će nominovane ocjenjivati prema kvalitetu istraživačkog rada, te doprinosu širenja kritičkog razmišljanja i slobode govora, kao i prema uticaju na cjelokupno društvo u BiH.

Nagrada će biti dodijeljena na Festivalu #SlobodaNarodu, 31. oktobra 2020. godine.

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama