Sloboda narodu

Najbolje knjige o slobodi govora

Sloboda govora je temelј zdravog društva, ali kako da se nosimo sa bujicom zastrašujućih komentara koje viđamo na Internetu svaki dan?

Timoti Garton Eš, profesor više svjetskih univerziteta i  autor knjige ’’Sloboda govora: Deset principa za povezani svijet’’, preporučuje najbolјe knjige koje će nam pomoći da razmišlјamo o slobodi govora.

Ovaj autor razmišlja o slobodi govora kao kiseoniku za sve druge slobode.

’’U osnovi, … potrebna nam je efektivna sloboda govora i princip nenasilјa – onda bismo mogli raspravlјati o tome koja su legitimna ograničenja u vezi sa privatnošću ili religijom ili nacionalnom bezbjednošću, ili kako razgovarati o različitosti, govoru mržnje i tako dalјe…’’, rekao je Garton.

Kada je riječ o knjigama koje se bave slobodom govora, evo koje nam preporučuje ovaj univerzitetski profesor:

’’O slobodi’’ – Džon Stjuart Mil

Prilikom komentarisanja ove knjige, Garton ističe da je značaj ovog djela insistiranje da sloboda govora ne može biti usmjeravana zakonom.’’Osobina slobodnog društva jeste da se samo obuzdava’’, rekao je Garton, a kada je riječ o govoru mržnje, u civilnom društvu mu se možemo suprotstaviti tako što ćemo prozvati one koji se koriste govorom mržnje, bilo da je to na Internetu ili u stvarnom životu.

 

 

 

 

’’Kako izliječiti fanatika’’ – Amos Oz

Prema riječima profesora Gartona, ono što je zanimljivo u vezi ove knjige jeste što prikazuje kako su debata, dijalog, slobodna interakcija, najbolji način za nošenje sa fanatizmom.

’’Ideja da možete upravlјati multikulturalnim društvom, društvom ljudi sa svih strana koji govore različite jezike, imaju različita vjerska uvjerenja i sisteme vjerovanja, tako što ćete svima reći da ućute, čini mi se jako površnom i iluzornom. Način na koji to radite jeste da natjerate lјude da govore o svojim različitostima, čak i o vrlo teškim temama, ali u kontekstu robusne ulјudnosti, a humor je sjajan lubrikant’’, naveo je Garton.

 

’’Braneći mog neprijatelja’’ – Arije Nejer

Arije Nejer, autor ove knjige, je i sam bio žrtva holokausta, a ipak se odlučio da brani prava neo-nacista na protestnu šetnju kroz grad Skokie, gdje je živjelo dosta žrtava holokausta.

’’Zamislite koliko je to bilo kontraverzno….a ova knjiga upravo priča priču o tome’’, rekao je Garton.

 

 

 

 

’’Negodovanje: Eseji o cenzuri’’ – Dž.M. Kuci

Prema Gartonovim riječima, ono što je toliko zanimlјivo kod ove knjige jeste što pisac gleda na mentalno stanje uvrijeđenog. Kaže da je ’’stanje uvrijeđenosti uvijek znak da neko nije siguran u sopstveni položaj’’, da je to osobina nasilnika , a to je po Gartonovom mišljenju vrlo moćan uvid, jer ’’…govoreći: “Uvrijeđen sam”, otkrivate nešto o sebi’’.

 

 

 

 

’’Glavni prekidač’’ – Tim Vu

Fokus navedene knjige je na informacionom preduzetništvu, gdje prije 20 godina niko nije bio svjestan efekata ovakvog preduzetništva, jer su za relativno kratko vrijeme stvorene privatne supersile.

’’Da je Fejsbuk država, bio bi najveća država na zemlji’’, naveo je profesor Garton.

Ono što navodi profesor Garton jeste da je jedna od karakteristika ovog povezanog svijeta ta što sada imamo globalnu javnu sferu koju obezbjeđuje nekoliko privatnih kompanija, jer sve više informacija dobijamo putem platformi poput Fejsbuka, a ne samo čisto da razmjenjujemo sadržaje sa porodicom i prijateljima, poput slika. Stoga, ove kompanije treba da budu svjesne odgovornosti koje imaju, i prema riječima ovog profesora, one jednostavno treba da nam pruže alate kojima ćemo se sami braniti.

 

’’Sloboda govora nije u zabrani odvratnih stavova. Radi se o njihovom zaustavljanju kada postanu zaista opasni’’, rekao je Garton.

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama