Sloboda narodu

Podcast #SlobodaNarodu – Aleksandar Novaković (Sačuvajmo Karanovac)

Mještani naselja Karanovac, koje se nalazi desetak kilometara od Banjaluke, bore se protiv otvaranja kamenoloma „Planina“ u blizini njihovih kuća. Kamenolom ne radi od 2015. godine ali postoji namjera da se ponovo pokrene. Mještani okupljeni oko neformalne grupe „Sačuvajmo Karanovac“ uspjeli su pravnom borbom privremeno zaustaviti otvaranje. Njihova borba još uvijek nije gotova i mještani poručuju da neće stati sve dok se koncesija ne ospori. Koncesija je 2018. godine dodjeljena firmi Integral Inženjering iz Laktaša. Mještani Karanovca žele turizam a ne kamenolom i prašinu.

Nadaju se da će im se priključiti svi građani Banjluke i da neće biti usamljeni u ovoj borbi.

Zašto se po regulacionim planovima dragulj Banjaluke pretvara u industrijsko-poslovnu zonu a ne u turističku?

Da li je došlo do zloupotrebe nadležnosti?

Da li je dokumentacija falsifikovana, ko je to učinio i da li će odgovarati?

Da li sistem reaguje i čije interese štiti?

Zašto ćutimo?

Gost emisije je Aleksandar Novaković, član neformalne grupe “Sačuvajmo Karanovac”, koji je govorio o gore pomenutim problemima. 

Serijal emisija se radi u okviru projekta #SlobodaNarodu uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”. Sadržaj emisije Podkast #SlobodaNarodu je isključiva odgovornost Centra za edukaciju Pro Educa i ne mora nužno odražavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama