Sloboda narodu

Podcast #SlobodaNarodu – Dženis Ćulov (Spasimo Drinu)

„Spasimo Drinu“ je neformalna grupa građana sastavljena od mještana naselja Luka u Goraždu. Gost podkasta Dženis Ćulov, koji je jedan od njenih članova, kaže da Drinu brane od hidroelektrana i od zidova koji su se krenuli graditi, te da Drina postaje kolektor otpadnih voda, a može biti izuzetan turistički potencijal. Poplave koje su zadesile Goražde krajem 2010. godine usljed velikih padavina i nekontrolisanog ispuštanja vode iz HE „Piva“ Mratinje, bile su znak gradskoj upravi da moraju preduzeti određene mjere kako se taj scenarij ne bi ponovio. Projekat izgradnje obala utvrda izazvao je pobunu građana, nakon što je na dijelu obale izgrađen betonski zid koji je stanovnike naselja Luka i fizički odvojio od rijeke i u potpunosti promijenio njihov dotadašnji način života. Priča o izgradnji HE Ustikolina ponovo je aktuelizovana u Goraždu 2022. godine. U ovom trenutku burne su reakcije građana i uglavnom negativne, bar onih koji se ne libe izreći vlastiti stav.

Građani sumnjaju na koruptivne radnje od strane lokalne vlasti te da je prekršeno niz zakona. Ukazuju na činjenicu da je dozvola za građenje nezakonito izdata, odnosno da je Grad Goražde izdao dozvolu sam sebi.

Projektna dokumentacija je nestala.

Kome smeta Goražde?

 

Serijal emisija se radi u okviru projekta #SlobodaNarodu uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”. Sadržaj emisije Podkast #SlobodaNarodu je isključiva odgovornost Centra za edukaciju Pro Educa i ne mora nužno odražavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama