Sloboda narodu

Preporuke koje će održati nezavisnost medija širom svijeta

  • Osigurati da demokratske nacije ne opravdavaju ili ne inspirišu kršenja slobode medija, jer imaju posebno važnu ulogu u održavanju slobode medija. Riječi su važne, a kada neki od lidera verbalno napadnu medije ili ne uspiju da oštro i energično osude represivne radnje, to šalјe signal nedemokratskim liderima širom svijeta da su napadi na medije i zločini nad novinarima dozvolјeni.
  • Preduzeti snažne i neposredne mjere protiv bilo kakvih kršenja slobode medija na globalnom nivou putem izjava u medijima, telefonskim pozivima, sastancima, pismima i izricanjem cilјanih sankcija počiniocima. Ovo uklјučuje istupanje protiv nasilјa nad novinarima i neuspjeh vlasti da identifikuje i procesuira napadače, ograničenja pristupa medijima, blokiranje web lokacija i cenzuru određenih tema.
  • Javno zagovarati vrijednost slobodnih medija i podržati građansko obrazovanje koje će se prenijeti na sljedeću generaciju. Politički lideri i prosvjetni radnici trebaju ponoviti koliku korist imamo od profesionalnih novinara koji pozivaju na odgovornost one na vlasti.
  • Osigurati da spolјna politika i pomoć daju prednost demokratskim principima, uklјučujući slobodu medija, kao osnovu nacionalne bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta. Cilј strane pomoći je da se zemlјe koje primaju tu pomoć dovedu do toga da im ona više nije potrebna. Strana pomoć, posebno usmjerena na jačanje nezavisnih medija pružanjem tehničke obuke i hitne pomoći, potrebna je s obzirom na prijetnje sa kojima se novinari trenutno suočavaju.
  • Podržati društvene medije kao alternativni okvir za slobodno izražavanje u represivnim okruženjima. Inovativne alternative medijima pod državnom kontrolom redovno se pojavlјuju na društvenim medijima, a srodna tehnologija može se koristiti u zaobilaženju cenzure i za održavanje anonimnosti novinara tamo gdje je to potrebno.

Izvor: Freedomhouse

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama