Sloboda narodu

Proglašeni pobjednici nagradnog konkursa za kreativce

Pro Educa je uz pomoć stručnog žirija i na osonovu broja lajkova proglasila tri rada sa najvećim brojem bodova, koji su učestvovali na nagradnom konkursu za kreativce.

Prva tri mjesta su osvojili:

  1. Vesna Smital sa 78 bodova (priča)
  2. Berina Ibrić sa 75 bodova (slika)
  3. Amina Imamović sa 63 boda (fotografija)

Pravo učešća na konkursu su imali svi zainteresovani građani BiH, a forma izražavanja je bila slobodna, te je svaki učesnik izabrao na koji način će se izraziti.

Opšti utisak žirija je bio sljedeći: “Autori i autorke su pokazali veoma raznovrsno promišljanje o slobodi, ljudskim pravima, saosjećajnosti, inkluziji manjina i osoba s posebnim potrebama u društvo, kao i shvatanje važnosti ekološke problematike posmatrano i lokalno i globalno. Neki radovi su više uspjeli od drugih, ali to ne umanjuje društveno korisnu vrijednost i potencijal ovih potonjih. Naime, čak i ako nemaju izraženije literarne vrijednosti, neki od pristiglih radova pokazuju želju za društvenim angažmanom, za osvajanjem slobode i normalnijeg života, pokazuju potrebu za jednakošću, za pravdom i vladavinom prava, za rodnom ravnopravnošću, a to su sve pretpostavke za postojanje bolje budućnosti koju, valjda smo saglasni oko toga – svi priželjkujemo.”
U nastavku vam predstavljamo pobjedničke radove:
Vesna Smital

Krompiruša

Kilogram sjecanog mirišljavog i toplog bureka bio mi je u jednoj ruci, a drugom sam uzimala kusur. Iza mene je bila mlada žena, Romkinja. Jednom rukom je čvrsto držala trogodišnjaka, a u drugoj je imala marku i po. Žena je pristojno, kad je došla na red, prišla pultu i rekla da želi krompiruše za marku i po. Prodavačica je grubo, glasno i nervozno odgovorila: ”Bježi, šta mi tu krčiš red, smetaš ljudima.” Žena je trznula glavom i spustila je prema podu kao da si je udario ciglom u potiljak, a ne riječima. Pogodio me do kosti taj njen pokret. S vrata sam se okrenula i procijedila buregdžijki: ”Nemojte se tako ponašati prema njoj.” Muk u prostoriji. Isisani zvuk iz buregdžinice cijepa prodavačica sad već pomalo kreštavim glasom: ”Šta, šta, jel’ meni govorite gospođo. PA JA NJU SVAKI DAN HRANIM.”
”Ako je i hranite, svaka vam čast, ali o dobrim djelima se ne priča, a nipošto vam ne daje za pravo da je ponižavate”, izgovorim u dahu, s knedlom u grlu, ali smireno kao da sam danima spremala odgovor.
Žena se iznenađeno okrenula prema meni, pogledala me u oči i jedva čujno oblikovala usnama hvala i brzo se vratila u položaj s glavom prema dole ispred pulta. Čvrsto, još čvršće, kao da nikad ne želi da je ispusti, uhvatila je ručicu nasmiješenog dječaka.

Berina Ibrić

Kratak opis slike: “Život žene je prožet iskušenjima, bolom i patnjom, predstavljeno lisicama sa simbolom Venere i arhetipskom muškom rukom koja nastoji utišati ženski glas. Bez obzira na sve, njene oči, iako iscrpljene i umorne, posjeduju sjaj u kojem se vide prkos i pobuna. U njenim očima vidimo agresivnu i svetoljubivu energiju što uviđa na beskrajnu upornost, žilavost i duh svih žena koje su borci koji teže trganju iz patrijarhalnih okova, koje neće i ne žele odustati od svoje borbe.”

 

Amina Imamović

Kratak opis fotografija: Nasilje nad ženama predstavljeno kroz seriju od 3 fotografije. Na svakoj od fotografija djevojka u bijeloj haljini predstavlja čistoću i čednost jedne žene, dok je uže simbol koji predstavlja vrstu nasilja. Ruke u pozadini su simbol osobe koja vrši nasilje i “ima konce u svojim rukama”.

U narednom periodu ćemo objavljivati i druge kvalitetne radove koji su pristigli na konkurs.

 

Konkurs se organizovao uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

Narodu Sloboda

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama