Sloboda narodu

Simbolika Lenonovog zida u Pragu

Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Pragu je Lenonov zid, smješten u centralnom dijelu grada, tačnije Maloj strani naspram ambasade Francuske.

Prvobitno, Zid je bio poznat kao “Zid plača”, gdje bi lјudi dolazili i izražavali svoje frustracije u vezi sa vladom i vlastima. Za vrijeme komunizma, pop pjesme sa Zapada, poput onih koje su pjevali Bitlsi, bile su ustvari zabranjene, a lјudi bi čak bivali zatvarani zbog puštanja tih pjesama. Muzika koju je predvodio Džon Lenon predstavlјala je slobodu i plijenila je maštu omladine Praga.

Zid dobija ime po Džonu Lenonu 8. decembra 1980. godine, nakon njegovog ubistva, kada je nepoznati umjetnik naslikao portret poznatog muzičara, zajedno sa nekim stihovima, nakon čega su lјudi tu dolazili da oplakuju njegovu smrt i proslave sve ono za što se zalagao. Od tada, Zid postaje dom mnogih grafita, tekstova pjesama Bitlsa i drugih poruka vezanih za lokalne i globalne teme.

Neki kažu da je Lenonov zid u Pragu ekvivalent Berlinskom zidu. Uz inspirativne stihove i pozitivne poruke kojima je prekriven, Zid nesumnjivo simbolizuje slobodu, slobodu govora, mir i otpor protiv komunizma. Danas, Lenonov zid je simbol lјubavi, mira i slobode govora.

 

Izvor:

travelstorypost

corinthia

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama