Sloboda narodu

Sloboda se brani, čuva i osvaja

Završen je Festival #SlobodaNarodu

Promocijom knjige “Kako mladi u BiH opažaju protekli rat”, autora Srđana Puhala, završen je drugi Festival #SlobodaNarodu u Sarajevu, čije su aktivnosti trajale sedam dana. Javne tribune, predavanja na fakultetima, te dvodnevni festival tokom kog su organizatori ponudili devet panel diskusija, sa skoro 40 panelista, o aktuelnim i zanimljivim temama.

Tokom festivalske sedmice, Centar za edukaciju ”Pro Educa”, koji je osmislio i realizuje Festival, obogatio je kulturni i društveni život grada događajima. Jedan od njih je bila Javna tribina “Zakonske regulative u BiH i njihova implementacija u cilju zaštite životne sredine”. Javna tribina je organizovana u cilju što boljeg i potpunijeg razumijevanja problema unutar Bosne i Hercegovine u vezi sa važnom temom kakva je ekologija i životna sredina sa kojima se suočava lokalno stanovništvo iz različitih opština Bosne i
Hercegovine.

Organizovana su i dva predavanja za studente, “Kako namjestiti tender”, o procesu javnih nabavki i zloupotrebama, i transparentnosti tendera, a predavač je bio Slobodan Golubović. Cilj predavanja bio je pružanje drugačije perspektive mladima o temama koje su se ustalile u sve sisteme u našem društvu i o tome koliko je važno da baš oni budu jedni od učesnika promjena.

Drugo predavanje održala je Jelena Obućina “Šta nas ne nauci teorija, a treba nam svakodnevno u praksi?”, za studente novinarstva.

Centralna dvodnevna manifestacija Festivala #SlobodaNarodu održana je u Domu mladih, Skenderija gdje su posjetioci imali priliku da uživaju u zanimljivim panel diskusijama, 10. i 11. juna.
Tokom ova dva dana posjetioci su imali priliku da slušaju panel diskusije na temu “Odnos Srbije i Hrvatske prema BiH”, Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina su neminovno povezane ljudskim, ekonomskim, kulturnim i drugim društvenim vezama. Povezane su i emocijama… Gdje smo zapeli, gdje smo zaustavljeni, gdje smo u jednom trenutku došli do zida, u ovim odnosima? Učesnici panel diskusije bili su:
Milan Ćulibrk, Goran Milić, Vildana Selimbegović, Zlatko Dizdarević, uz moderaciju Lejle Ramić Mesihović.

Druga panel diskusija nosila je naziv “Da li mediji trebaju da imaju stav, ili je dovoljno da budu objektivni”. Boško Jakšić, Jelena Obućina, Amir Zukić i Duška Jurišić, razgovarali su o medijima, da li trebaju da imaju stav ili je dovoljno da budu objektivni, da li postoje nezavisni mediji, koliki je problem postojanje propagande i dezinformacija u javnom prostoru?

“Teorije zavjere i kako živjeti sa njima” bio je naziv treće panel diskusije. Šta su teorije zavjera? Kako razlikovati teorije zavjere od stvarnih zavjera? Kada su se teorije zavjere potvrdile kao tačne? Da li su teorije zavjere rezultat nepovjerenja u institucije, nauku, autoritet ili nešto četvrto? Ova i mnoga druga pitanja postavljao je moderator panela Nenad Veličković, svojim gostima Jeleni Kalinić, Krešimiru Mišaku, Damiru Marjanoviću i Nebojši Blanuši.

Posjetioci su kao najzanimljiviju panel diskusiju ocijenili “Umjetnost i aktivizam- ima neka tajna veza” gdje su Sergej Trifunović, Svetislav Basara, Dino Mustafić, zajedno sa Rubinom Čengić pokušali da otkriju tajnu veze između umjetnosti i aktivizma, koja je uloga umjetnika u društvenom životu i može li umjetnost pobijediti politiku.

Drugi dan posjetioci su imali priliku da slušaju panel diskusiju “Kako odbraniti prirodu? Iskustva aktivista”, na ovoj panel diskusiji aktivisti Boris Vuksan, Ibrahim Turak, Dženis Ćulov, Amar Taso, sa moderatoricom Sandrom Josović, razmjenjivali su svoja iskustva i govorili o rizicima koje nosi aktivizam i kako uspjevaju da svoju borbu održe uprkos bezbjednosnim rizicima.

Panel Diskusiju “Građanska BiH- sada, nekada, nikada?” moderirala je Nermina Mujagić, a Mirjana Marinković-Lepić, Haris Ćutahija i Damir Banović su pokušali da odgovore na vječito pitanje o status građanstva u zemlji. Pitanjima iz publike potvrđeno je da je građanstvo na plećima pojedinaca a da su mediji, akademska zajednica i politika uspavani i daleko od učešća u stvaranju uslova potrebnih za građanski orjentisano društvo.

“Koga treba liječiti: LGBTIQ osobe ili društvo?” bio je naziv trećeg panela, drugog dana, na kojem su učestvovali aktivisti Darko Pandurević, Maja Šarić, Dina Barjektarević, a moderirala je Delila hasanbegović Vukas. Svoja emotivna životna iskustva su podijelili sa publikom i nakon čega su svi koji su poslušali ova svjedočenja ostali sa puno preispitivanja o ustaljenim stavovima u našem društvu.

Poslednje dvije panel diskusije bile su “Dometi istraživačkog novinarstva” i “Kako pospremiti nered na Balkanu?”, posjetioci su imali priliku da slušaju Vladimira Otaševića, Milicu Vojinović, Nerminu Kulogliju, Slobodana Golubovića, Nerzuka Ćurka, Žarka Puhovskog, Boška Jakšića i Slavu Kukića.

O projektu i festivalu ”Sloboda narodu”
Festival #SlobodaNarodu simbolizuje slobodni javni prostor, u kom čuvari vatre i slobodne misli imaju priliku da govore i da ih se čuje. Festival afirmiše ljude koji misle drugačije i koji su često Don Kihoti svog vremena. Sadržaj Festivala čine panel diskusije, predavanja, radionice, predstave, izložbe i promocije pisane riječi. Cilj je da doprinese jačanju demokratije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini kroz promociju
slobode govora i izražavanja.
Festival se organizuje u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Projekat je podržala Evropska unija u Bosni i Hercegovini, te USAID, CCI, INSPIRE, OSCE, Heinrich Böll fondacije.

Narodu Sloboda

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama