Sloboda narodu

Spomenici i izložbe posvećene slobodi govora

Sloboda govora i izražavanja predstavljaju sastavni dio svakog oblika umjetnosti, jer bez njih jednostavno ne može biti umjetnosti. Iako arhitektura mora biti funkcionalna, takođe predstavlja i kreativan proces, jer bez slobode govora naše zgrade i spomenici bi bili svedeni na sive kutije i slike političkih lidera – kao što je to bio slučaj pod mnogim strogim režimima. S obzirom na značaj pomenute slobode, postoje mnogi spomenici i izložbe širom svijeta koji ističu važnost slobode govora.

  • Muzej novinarstva ”Newseum” – Vašington

Pravo na slobodu govora je toliko cijenjeno u SAD-u da čini temelj njihove nezavisnosti i kulture, te kao takvo, visoko je cijenjeno i zaštićeno. ”Newseum”, smješten na Pensilvanija aveniji, slavi pet sloboda Prvog amandmana putem izložbi, javnih i obrazovnih programa.

Predstavlja popularnu turističku atrakciju za one koji posjećuju američku prestonicu, ali je i domaćin web stranice – newseumed.org – koja pruža besplatne resurse, video zapise i nastavne planove predavačima i učenicima širom svijeta, ostavljajući utisak na više od 1.5 miliona učenika svake godine.

  • Spomenik slobodi govora – Univerzitet ”Berkli”

Spomenici ne moraju biti veliki ili impozantni, a Spomenik slobodi govora u krugu kalifornijskog ”Berkli” univerziteta je toliko nezanimlјiv da bi mogli da pređete preko njega, a da ga ne primijetite – pogodna metafora za to koliko nas uzima slobodu govora zdravo za gotovo.

Sam spomenik je okrugla betonska ploča uronjena u stazu za šetnju. Na spomeniku stoji izjava: “Ovo tlo i vazdušni prostor koji se proteže iznad njega neće biti dio nijedne nacije i ne podliježe ničijoj nadležnosti”. Sredina diska sadrži malo parče zemlјe, ali prostor iznad je pravi spomenik, mali dio neuređenog prostora gdje slobodoumni mislioci i demonstranti mogu da kažu šta god žele, privilegija koja se proteže u svemir i šire.

  • Berlinski zid

Spomenici slobodi govora i izražavanja obično su fizički predmeti koji treba da traju vijekovima. Bez obzira na veličinu, ovi spomenici šalju poruku svojim prisustvom. Međutim, Berlinski zid tu poruku šalje svojim odsustvom. Memorijalni spomenik proteže se 1,4 km duž nekadašnje granične linije, a samo jedan mali dio zida je ostavljen kao podsjetnik na njegovo postojanje.

  • Danski paviljon – izložba posvećena slobodi govora

Danski pavilјon bio je domaćin međunarodne grupne izložbe 54. Venecijanskog bijenala u 2011. godini, pod nazivom ”Speech Matters”. Ova izložba se bavila pitanjem slobode govora i sve većim osporavanjem te slobode u svjetlu globalnih promjena koje su prijetile oduzimanjem slobode govora u različitom stepenu.

Budući da Danska ima dugogodišnju reputaciju kao zemlja sa visokim stepenom slobode govora i slobode medija, bila je to logično mjesto za izložbu koja je imala za cilj pokretanje javne rasprave o toj temi. Ova izložba predstavila je 18 međunarodnih umjetnika različitih generacija, iz 12 zemalјa, prikazujući 13 novih instalacija i radove koji su posebno poručeni za izložbu.

  • Postavka Tomasa Kilpera

Njemački umjetnik Tomas Kilper konstruisao je svoj Pavilјon za revolucionarnu slobodu govora u okviru 54. izložbe o slobodi govora Venecijanskog bijenala. Kilper je sagradio svoju postavku u privatnoj bašti Danskog pavilјona. U postavci se nalazio kutak govornika, otvoreni balkon i javni podijum na kojem je održan niz posebno naručenih govornih performansa na temu slobode govora.

Kilper je propratio izložbu u Paviljonu sa još jednom velikom postavkom pod nazivom ”MEGAfon”. Instalacija je postavljena u centru Berlina, na javnoj površini, i bavila se problemom slobode govora ponašajući se poput zvučnika, omogućavajući umjetnosti i arhitekturi da pomognu svakom pojedincu u tome da se njihov glas čuje.

 

Izvor: Bee breeders

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama