Sloboda narodu

Statua Džona Lenona na Kubi

Iako je nјegova muzika nekad bila zabranjena u komunističkoj Kubi, Kastro je ipak ovjekovječio Džona Lenona u bronzi, kojeg je smatrao “kolegom iz snova”.

Nije nikakvo iznenađenje što je muzika Džona Lenona i grupe ’’Beatles’’ bila zabranjena u komunističkoj Kubi 1960-ih i 70-ih, s obzirom da su kubanske vlasti tu muziku smatrale ’’ideološkim diverzanstvom’’ i dekadentnim američkim uticajem u vrijeme revolucije.

Mladi Kubanci zaintrigirani kulturološkom revolucijom koja se događala u SAD-u i Evropi mogli su da osjete ono što im je uskraćeno, a prokrijumčarene kasete ove grupe pružale su samo blagi ukus 60-ih.

20 godina nakon smrti Džona Lenona, Kastro je napravio zaokret za 180 stepeni, više nije bila zabranjena njegova muzika, a Lenon je trebao da bude slavlјen kao heroj. Kastro je otkrio sjajnu novu bronzanu statuu Lenona u novom parku ’’Džon Lenon’’, prikazao dokumentarni film o Lenonu koji je snimio njegov lični kinematograf, i organizovao koncert u čast ovog pjevača 2000. godine.

Šta je razlog počasti za ovu muzičku ikonu? ’’U potpunosti dijelim njegove snove. I ja sam sanjar koji je vidio kako se njegovi snovi pretvaraju u stvarnost.’’ Lenona je u narednim godinama života maltretirala i američka vlada, a Kuba ga smatra pobunjenikom i žrtvom.

Izvor: Atlas Obscura

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama