Sloboda narodu

Zemlje koje brinu o ljudskim pravima – Nizozemska na prvom mjestu

I dok raste zabrinutost zbog erozije građanskih prava u svjetskom ratu protiv koronavirusa, ove zemlje su čvrsto prigrlile ljudska prava.

Usred globalne pandemije koronavirusa, zemlje su uvele vanredna stanja u borbi protiv širenja bolesti COVID-19. Prema riječima aktivista za ljudska prava kažu, potezi vlada predstavljaju neka od najstrožih ograničenja građanskih sloboda od napada 11. septembra 2001. godine.

Ranije ove godine, nezavisna organizacija ”Freedom House” zabilježila je 14. uzastopnu godinu propadanja političkih i građanskih prava širom svijeta. Diktatorima se pridružuju slobodno izabrani lideri u provođenju populističkih agendi i zanemarivanju prava manjina i kritičara, navodi se u izvještaju.

”Ustvari, takvi lideri – uključujući šefove izvršne vlasti SAD-a i Indije, dvije najveće svjetske demokratije – sve su više spremni potisnuti institucionalne zaštitne mjere i zanemariti prava kritičara i manjina dok se bave svojim populističkim planovima”, piše Sara Repuči iz organizacije ”Freedom House”.

Nizozemska najviše brine o ljudskim pravima, prema rang listi najboljih zemalja u 2020. godini, gdje je više od 20.000 ljudi iz četiri regije ocjenjivalo 73 zemlje na osnovu niza specifičnih karakteristika. U anketi, ispitanici su odgovorili koliko blisko povezuju svaku od zemalja s izrazom “brine o ljudskim pravima”. Ispitanicima nisu pruženi dodatni detalji o navedenom izrazu, tako da je sve bilo prepušteno njihovom tumačenju.

Briga o ljudskim pravima bila je jedna od osam karakteristika koje su jednako važne u razvijanju potkategorizacije najboljih zemalja. Ostale karakteristike uključuju brigu o okolišu, rodnu ravnopravnost, progresivnost, omogućavanje vjerskih sloboda, poštovanje imovinskih prava, vjerodostojnost i uravnoteženost političke moći.

SAD nisu uspjele ući u top 10 zemalja, završivši na 18. mjestu.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) završili su na posljednjem mjestu među 73 zemlje kada je riječ o brizi za ljudska prava. Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost zbog mučenja zatvorenika i diskriminacije ženana Bliskom Istoku. Uprkos nedavnim reformama, UAE je i dalje na meti kritika organizacija za zaštitu prava, koje optužuju zvaničnike te zemlje za proizvoljno hapšenje kritičara vlade i loše postupanje sa migrantima i domaćim radnicima u zemlji.

Posljednji na rang listi iza UAE su Katar, Kina, Saudijska Arabija, Egipat i Indija.

Evo top 10 zemalja koje najviše brinu o ljudskim pravima.

 

 

Izvor: usnews.com

Sloboda Narodu

Add comment

Pratite nas

Možete nas naći i kontaktirati i na sljedećim lokacijama